Материалите са събрани от различни сайтове и използвах този блог , за да систематизирам цялата събрана информация. Дано Ви е полезна!

PS: ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТ НА ОРИГИНАЛНИТЕ АВТОРИ!!!

събота, 25 февруари 2012 г.

Бялата пустиня в Бразилия

Източник: http://www.hobyto.com
Изглежда невероятно, но в страна, която държи около 30% от прясната вода и е дом на най-голямата тропическа гора в света, можем да видим "пустиня".
Националният парк Маранхенсес (Lencois Maranhenses) се намира в щата Мараняо, на северния бряг на Бразилия и представлява 300 кв. м ослепителни бели дюни и дълбоки сини лагуни, които са едно от най-красивите и уникални места по света.

снимка: http://www.hobyto.com
Резервата се намира близо до река Амазонка и е провъзгласен за защитена зона на 2 юни 1981г. Макар да прилича на пустиня - не е, и това, което го различава, е количеството дъжд, което пада върху дюните и образува кристално чисти, синьо-зелени езера. Дъждовният период в района настъпва в началото на година, но лагуните са най-пълноводни през юли и септември. За разлика от Сахара тук валежите са 300 пъти повече. През сухия сезон водата се изпарява и лагуните изчезват.

снимка: http://planetoddity.com
Големият феномен е, че тези кристални водни площи са дом на много видове риби, костенурки и миди. Мистерията в тази история се крие във факта, че когато лагуни се запълнят, животът се връща, сякаш никога не е напускал мястото си.

снимка: http://planetoddity.com
Яйцата на всички тези животинки се пренасят от птиците чак от океана, но според друга хипотеза, те се поддържат живи в пясъка, и се пукат при пълноводния период. Тогава лагуните стават една от най-живописните туристически атракции в Бразилия.

снимка: http://planetoddity.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Blogger Wordpress Gadgets