Материалите са събрани от различни сайтове и използвах този блог , за да систематизирам цялата събрана информация. Дано Ви е полезна!

PS: ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТ НА ОРИГИНАЛНИТЕ АВТОРИ!!!

събота, 25 февруари 2012 г.

Най-самотното дърво

http://bunt.bg
Снимка: http://bunt.bg
Източник: http://bunt.bg
Дървото от Тенере́ е наречено „най-самотно дърво на планетата”. Причината е, че в радиус от 400 км. около него няма никакво друго дърво.
Дървото е акация, и стои само, по средата на враждебната шир на пустинята Сахара. Преди хилядолетия то е било част от доста голяма гора. Постепенно, изменението на климата превръща района в пустиня и дърветата загинали. Региона Ténéré се превръща в един от най-негостоприемните райони, с малко растителност и средни годишни валежи от само 2,5 см. Водата е оскъдна дори под земята. От цялата гора остава само тази акация – единственото оцеляло дърво в радиус от 400 километра.
В резултат на това триметровото дърво е едно от малкото неща които прекъсват тази необятна шир от само и единствено пясък. Неговата способност да оцелее е мистерия, тъй като преди откриването му никой не го е снабдявал с вода.

Но минувачите се мотивирали да му намерят водоизточник. През зимата на 1938-1939, френски военнослужещи се заели с копаенето на кладенец. С копаеното установили, че кореновата система на дървото черпи вода от източник, на 35 метра под земята.
То доживяло до около 300 години. Най-самотното дърво било съборено от камион, каран от пиян шофьор през 1973 г. Останките му се намират в Националния музей на Нигер, а на негово място е издигнат метален паметник.

И така, въпреки че това дърво вече не съществува, ще остане в историята като символ на борбата за живот.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Blogger Wordpress Gadgets