Материалите са събрани от различни сайтове и използвах този блог , за да систематизирам цялата събрана информация. Дано Ви е полезна!

PS: ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТ НА ОРИГИНАЛНИТЕ АВТОРИ!!!

събота, 25 февруари 2012 г.

Гигантското естествено огледало

Източник: http://pochivka.com
Салар де Уюни (Salar of Uyuni) е най-голямата солена пустиня на нашата планета. Тя е най-обширната и високо разположената подобна природна зона. Не е за вярване как място, което се „нарича” пустиня, може да притежава толкова красиви гледки и природни феномени.
Гледката на кристално чистата вода, която отразява небесните облаци, създава усещането, че виждате едно огромно огледало. Тази картина ви кара да губите реалните граници и да се чудите кое всъщност е земя и кое – небе.
Природната забележителност Салар де Уюни се намира на територията на Боливия, като е част от пустинната долина Алтиплано. Платото Алтиплано е изключителен пейзаж от невероятни геологични образувания, геометрични пукнатини и солени езера.

Салар де Уюни се счита за най-високата пустиня, защото е разположена на рекордните 3700 м над морското равнище. Самото име на местността се превежда като оградена солена плоскост – solar (солена плоскост) и uyuni, което се превежда като ограда, ограждение. Непосредствено до Салар де Уюни е разположен и град на име Уюни, който има население около 11000 души и който е отправна точка за посещение на тази уникална природна местност.

Салар де Уюни е с размери 116 на 96 километра и на места 9-10 метра дебелина на соления слой. Салар де Уюни е най-големият резервоар на сол в света, съдържащ над 10 милиарда тона. Солта буквално се изгребва от водата и се насипва на камари. Цялото езеро е оградено от планини и водата не се оттича от никъде. Когато солта се направи на камари, водата се изпарява по-лесно и улеснява транспортирането.

Преди 40 000 години регионът е бил покрит от огромното солено езеро Мичин. След време езерото е пресъхнало и след него са останали две по-малки езера (Поопо и Юри Юри) и други две соленоводни езера – Коипаса и Уюни. Въпреки, че е най-голямото солено езеро, не солта го е направила толкова известно. Когато паднат дъждовете, езерото се превръща в най-голямото естествено огледало в света, тъй като водата е плитка и изключително спокойна.

Въпреки че е далеч, Салар де Уюни привлича много туристи, които често отсядат в Соления хотел. Той е направен изцяло от сол, както отвън, така и отвътре. Пред хотела има нещо като солен парк с маси и пейки, изработени отново от сол.




източници на изображенията:  http://www.hobyto.comhttp://www.boredpanda.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Blogger Wordpress Gadgets