Материалите са събрани от различни сайтове и използвах този блог , за да систематизирам цялата събрана информация. Дано Ви е полезна!

PS: ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТ НА ОРИГИНАЛНИТЕ АВТОРИ!!!

събота, 25 февруари 2012 г.

Декупаж на чинии

Необходими материали:

* избрани принтове – например показаният по-долу принт на танцьорка, изработен в черно и бяло; можете да изрежете мотиви от книга или списание, да принтирате шарки от интернет или да фотокопирате принтовете
* стъклени чинии
* медиум за декупаж
* акрилна боя в желаните цветове
* акрилен лак
* четка за боя
* дунапренова четка за боя
* макетен нож
* временен маркер
Инструкции:

1. Използвайте лазерна фотокопирна машина, за да създадете няколко копия на избрания принт. Предварително ги оразмерете спрямо формата и стойностите на чиниите. Тук са използвани 8 глави на танцуващата девойка, всяка с размер 3.8 сантиметра. Изрежете по контурите мотивите с ножичка за маникюр.

2. Почистете стъклените чинии с препарат, за да отстраните мазнините по повърхностите им. Подсушете ги.
 3. Очертайте периферията на чинията, като я раделите на осем равни части. Обозначете местата за всеки мотив с маркер. Използвайте малко лепило, за да залепите всеки мотив на мястото му, с лицевата страна нагоре, и притиснете добре с пръсти. Изтрийте очертанията от маркера. Нанесете лепилото върху цялата повърхност на принтовете, особено по ръбовете на хартията.

Залепете всички принтове и изчакайте лепилото да изсъхне добре.
4. С дунапренова четка за боя нанесете боята в желаната разцветка върху дъното на всяка чиния, както и върху залепените мотиви. Нанесете два тънки слоя боя и изчакайте да изсъхнат добре. Ако искате да добавите два цвята, например с точки, нанесете точките, изчакайте ги да изсъхнат добре и тогава нанесете боя върху цялото дъно.
 Преди вторият слой боя да е напълно изсъхнал използвайте макетен нож, за да остържете боята по ръбовете на чиниите, преди тя да стегне. Погледнете аксесоарите отгоре, за да проверите дали боята е нанесена навсякъде. Ако има необходимост, използвайте художническа четка, за да запълните грешките.

5. С дунапреновата четка нанесете два тънки слоя акрилен лак върху дъното на аксесоарите. Оставете лака да изсъхне за поне денонощие. Преди да използвате чиниите изчакайте 2-3 седмици, за да стегнат боите.

6. Поставете самозалепващи се филцови предпазители на дъното на всяка чиния и ги окачете върху стената. Ето още няколко варианта, които можете да изработите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Blogger Wordpress Gadgets