Материалите са събрани от различни сайтове и използвах този блог , за да систематизирам цялата събрана информация. Дано Ви е полезна!
PS: ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТ НА ОРИГИНАЛНИТЕ АВТОРИ!!!
PS: ГОЛЕМИ БЛАГОДАРНОСТ НА ОРИГИНАЛНИТЕ АВТОРИ!!!
Pages - Menu
събота, 9 юни 2012 г.
Планиране на кухнята
Кухнята е едно от основните помещения в дома. С течение на времето, поне в България, беше наложено от архитектите и строителите обединяване на всекидневната и кухнята. По такъв начин кухнята се превърна в своеобразен център за общуване в семейството. Разполагането на кухня, трапезария и дневна в едно помещение откри пътя към осъществяване на нови идеи за рационално използване на пространството. Но все пак, съществуват и то не малко жилища, в които всяко помещение има своето предназначение – кухнята си е кухня, а дневната – дневна.
Сегашната статия е написана за кухнята – такава, каквато трябва да бъде по предназначение – място за приготвяне на храната, и като допълнение - място за хранене.
Какви варианти за планировка можем да имаме предвид ако разполагаме с помещение, което ще се използва само за кухня? Естествено, всеки собственик ще иска да планира нещата така, както си ги представя, и точно в това е истината. Подобни статии като настоящата нямат претенции да „дават акъли” и в никакъв случай не са лекции по ремонт и обзавеждане. Но все пак, и те имат, макар и малък принос в чудото, наречено разнообразие, което ни заобикаля. Нека сме различни!
По принцип кухнята се дели на работна зона, зона за хранене, ако липсва отделна трапезария, и зона за движение.
Работното място е предназначено за приготвяне на храната. Това е технологичен процес, който се състои от следните основни операции:
-съхранение на продуктите;
-подготовка на продуктите;
-термична обработка;
-разпределяне на готовата храна;
-миене на съдовете;
-изхвърляне на отпадъците.
За да се осъществят тези процеси, трябва да имаме удобна работна повърхност, обикновено това е плотът, под който са разположени кухненски шкафове. Върху тази работна повърхност се осъществява приготвянето на храната във всичките й стадии. Работните повърхности трябва да бъдат в една хоризонтална линия, която да е непрекъсната. Това е най-доброто решение. Но за съжаление не всяко помещение може да отговори на подобно условие. Обикновено се налага накъсване на процеса и точно тук е важна внимателната преценка на всеки собственик за разположението на кухненските мебели и уреди.
При помещения, по-големи от 7 кв.м. може да се постави маса, която да оформи зона за хранене. Освен това масата може да се ползва като работен плот при различни събития като празници, събирания, и др.
При планирането на кухнята основна роля имат размерите на помещението, разположението на вратите, прозорците, ВиК инсталацията, ел. инсталацията, отдушникът (коминът за аспирацията). ВиК и ел. инсталацията могат да се променят в определени граници като така ще позволят да се осъществят вижданията на стопанина.
Има различни видове планировки, тук ще нахвърляме някои:
Едноредова кухня
Тази схема се препоръчва при тесни и дълги помещения. Прозорците най-често са от тясната страна на помещението срещу вратата. Такава кухня по-скоро прилича на лаборатория. Ако помещението е малко по-широко към отсрещната стена може да се разположи маса с няколко стола. Все пак трябва да има достатъчно място за минаване между кухненските шкафове и масата. Основно предимство на този вид кухни е, че кухненското оборудване е разположено компактно и удобно на един ред.
Двуредова кухня
Тук ширината на помещението трябва да е поне 2,30 – 2,50 м. Като правило такава планировка е проста и удобна. Разположението на мебелите и уредите – според предпочитанията на собственика.
Г – планировка
Г – планировката е удобна за неголеми помещения, с форма близка до квадрат, особено ако се налага в кухнята да има маса за хранене. Г – образната схема е удобна и рационална. Тя може да осигури непрекъсната линия на оборудването и едновременно с това да създаде възможност за работна зона пред прозореца, което за съжаление не е много популярно в България.
П – планировка
П – планировката е подходяща за по-големи кухни. Тя е най-удобна, тъй като оборудването се поставя на три стени. В зависимост от разположението на прозорците и вратите, всяка домакиня може да разиграе различни положения, за да бъде кухнята удобна и функционална.
Кухня – остров
Островът е подходящ за големи кухни. В него може да се побере какво ли не – печка, мивка, работен плот с шкафове и т.н. – според домакина. Кухнята с остров е много популярна, особено на места като САЩ и Канада, където не държат сметка за квадратурата.
В крайна сметка кухнята ни е такава, каквито сме ние. В наше време, в България, където повечето хора разполагат със собствено жилище, и купуването на ново е в сферата на мечтите, ремонтът на старото, си остава един от начините, човек да постигне хармония със заобикалящия го свят.
Използвани са материали от : Дизайн интерьера кухни.
http://www.ideizaremont.com/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар