Вариант 1
Необходими продукти:
- 100 мл портокалов сок;
- 100 мл вода;
- 20 гр желатин;
- 2 ч. захар;
- 2 с.л. настъргани кори от лимон и портокал;
Начин на приготвяне:
В
отделна купа се накисва желатина в портокаловия сок и се оставя да
набъбне. В тенджера слагаме захар, заливаме с вода и добавяме
настърганите кори. Разбъркваме получената смес и нагряваме на слаб огън
до тогава, докато захарта на се разтвори напълно. След като захарта се
разтвори, изливаме желатина и бързо разбъркваме, за да се разтвори
желатина. Прецеждаме желатина с помощта на цедка.
В
квадратна форма или тава постиламе фолио. Изливаме сместа, така че да
се получи слой с дебелина около 2 см. Слагаме в хладилник за 6-8 часа.
Върху
хартия за печене изсипваме слой пудра захар. Взимаме готовият мармалад и
го слагаме върху хартията. Нарязваме ма парченца и овалваме в пудра
захар.
Вариант 2
Необходими продукти:
- 500 гр замразени ягоди;
- 1 ч. пудра захар;
- 10 гр желатин;
- 1 ч. вода.
- 1 ч. пудра захар;
- 10 гр желатин;
- 1 ч. вода.
Начин на приготвяне:
Накисваме
желатина в студена вода за 40 минути. Оставяме ягодите малко да се
размразят, след което ги слагаме в блендер. С помощта на блендер правим
ягодите на пюре. Добавяме пудра захар и отново разбъркваме. Взимаме
вътрешната част на празна опаковка от бонбони и отгоре слагаме
опаковъчно фолио.
Набъбналия желатин
изливаме в тенджера и слагаме на котлон до кипване, но не оставяме да
кипи. Смесваме пюрето от ягодите с желатина, докато се получи
еднородна смес. Изливаме сместа във формичките от бонбони и оставяме в
хладилник за няколко часа.
Вариант 3
Необходими продукти:
- 600 мл сок;
- 2 ч. захар;
- 3 с.л. пектин.
- 2 ч. захар;
- 3 с.л. пектин.
Начин на приготвяне:
В касеролка наливаме сока и леко го загряваме. Изсипваме пектина и оставяме сместа за половин час.
В
отделна тенджера изсипваме захарта и я заливаме с чаша сок. Оставяме
на слаб огън до кипване. Варим докато захарта не се разтвори напълно,
при непрекъснато разбъркване на сместа.
Изливаме
сместа със сгъстителя, разбъркваме и отново изчакваме да кипне, след
което сваляме от котлона и оставяме сместа да изстине малко. Върху форма
за печене слагаме опаковъчно фолио и изливаме сместа. Слагаме в
хладилник за няколко часа. След това нарязваме на парченца.
СЪВЕТ: Преди да сложите желираната смес в хладилник, тя трябва да се охлади на стайна температура. В противен случай, рискувате да повредите Вашият хладилник.
0 коментара:
Публикуване на коментар